Øens eget øl fås naturligvis også på kroen

Endelave har måske et af Danmarks mindste bryggerlaug men Endelave Bryggerlaug står bag 3 helt unikke Endelave øl, som kun kan købes på øen. Det specielle ved de 3 øl er, at de alle er udviklet på øen af 2 lokale håndbryggere og at de er tilsat mindst 1 ingrediens fra øen. Alle 3 øl bør nydes i godt selskab, i store slurke og med Endelave i tankerne.

De flotte etiketter er designet af Kirstine Kirk og passer fint til kaninøen Endelave.

Historien om Endelave øl startede da Regentparret skulle besøge Endelave i 2012. Til besøget bryggede lauget en ”Extra Strong Bitter” (ESB), en øltype som har en let humlesmag og bitterhed uden at det går ud over den fine maltsmag. Den flotte skumtop skyldes formentlig den hvede, der dyrkes på øen og tilsættes brygget. Øllen sælges under navnet Endelave Bryg 13 og passer fortrinligt til de allerfleste kødretter, især med mørkere kød som steaks. Den brygges af Grauballe Bryghus efter opskrift fra en af Endelave Bryggerlaugs håndbryggere, Klavs Hornum.

Det samme gælder øllen, Endelave Tang 16. Opskriften er udviklet på øen af en anden af bryggerlaugets håndbryggere, Kim Vind. Som type er det en American Pale Ale. En lysere øl i farve med en dejlig maltsmag og sødme fra den tilsatte sukkertang ”aminaria saccharina”, som også kommer fra øen. Let bitterhed, ravfarvet og med et fint skum. Tang 16 passer også fint til de fleste retter, dog mest til fisk og lysere kødretter. Det er også en dejlig tørstslukker på en varm solskinsdag.

Også Endelave VIT 19 er udviklet på Endelave af håndbryggerne bag Bryg 13 og Tang 16, Klavs og Kim. Her er tale om en øl af typen Witt Bier, som har fået et Endelave tvist i form af svederug fra øen. En herlig lys, frisk og smagfuld oplevelse, der også rummer hyldeblomst, hyben og let humle. Det er en rigtig tørstslukker, som går fint alene, men også kan drikkes til fiskeretter og lyst kød. Er en rigtig god ”aperitif” øl.

Så nyd en 3-retters på kroen med en Vit 19 som aperitif, en Tang 16 til forretten og en Bryg 13 til hovedretten – eller prøv dig frem. Vi har masser på lager 😊